zaterdag 9 augustus 2008

Georgië in zware gevechten verwikkeld met Rusland in Zuid-Ossetië

In Zuid-Ossetië, een omstreden regio in het noorden van Georgië, zijn Russische troepen in zware gevechten gewikkeld geraakt met Georgische eenheden. De oorlog om het gebied breidt zich volgens verslaggevers nog steeds uit.

Tblisi heeft vrijdagochtend de aanval geopend op de regio die naar onafhankelijkheid streeft. Er wordt nu naar verluidt ook buiten Zuid-Ossetië strijd geleverd, in Georgië zelf.

De Russische president Dmitri Medvedev noemde de inval een schending van het internationale recht. Moskou stuurde onmiddellijk troepenversterkingen naar Zuid-Ossetië.

Een colonne Russische tanks is ondertussen de hoofdstad Tschinvali van Zuid-Ossetië binnengetrokken. Volgens de Russen is de stad bijna volledig vernietigd.

Volgens verschillende bronnen wordt er nog steeds gevochten rond de Zuid-Ossetische hoofdstad Tschinvali. Daar zouden honderden gebouwen zijn verwoest.

De Georgiërs beweren dat de Russen de havenstad Poti aan de Zwarte Zee hebben verwoest.

De hele maand zijn er al sporadisch schermutselingen geweest in Zuid-Ossetië.

Zuid-Ossetië telt maar ongeveer 70.000 inwoners. Het land heeft een oppervlakte van 3,900 km². Dat is kleiner dan de provincie Gelderland (4.975 km²).

In Georgië wonen ongeveer 4,6 miljoen mensen op een oppervlakte van 69,700 km². Het land is daarmee bijna twee keer zo groot als Nederland.

De eveneens afvallige regio Abchazië heeft een oppervlakte van 8.660 km² en telt ongeveer 200.000 inwoners.

Georgië wil dolgraag lid worden van de NAVO en wordt in dit streven gesteund door de VS, maar Frankrijk en Duitsland zien hier geen heil in.

Veel doden
Er wordt gemeld dat er tientallen doden zijn gevallen aan de kant van het Russische en het Georgische leger. Er wordt melding gemaakt van 1.400 burgerdoden.

Het ten noorden van Zuid-Ossetië gelegen Noord-Ossetië, met als hoofdstad Vladikavkas, maakt deel uit van de Russische Federatie.

Oorlog
Volgens de Georgische president Mikhail Saakasjvili is er sprake van het binnendringen van Rusland in een ander land. Hij beschouwt Georgië en Rusland dan ook in staat van oorlog.

Russische gevechtsvliegtuigen zouden een militaire basis nabij de Georgische hoofdstad Tbilisi hebben gebombardeerd. Georgië heeft twee Russische gevechtsvliegtuigen neergehaald.

Zuid-Ossetië streeft, evenals de omstreden regio Abchazië, naar onafhankelijkheid van Tblisi maar dat wordt ze door de machthebbers daar niet gegund.

De mensen die naar onafhankelijkheid streven worden gesteund door Rusland.

Arrogant en corrupt
De regering van Georgië wordt door de oppositie beticht van arrogantie, corruptie en het negeren van de werkelijke noden in het land.

Maar Saakasjvili staat bekend als pro-westers en kan op steun rekenen van de Verenigde Staten.

Georgië is een bondgenoot van de Verenigde Staten. De republiek in de Kaukasus heeft ongeveer 2.000 soldaten in Irak gestationeerd en is daarmee na de VS en Groot-Brittannië de derde troepenleverancier.

Georgië kondigde vrijdag aan de soldaten uit Irak terug te trekken omdat ze nodig zijn in het land zelf.

Er was een tijd sprake van dat er enkele honderden Georgische militairen naar de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan zouden komen om daar Nederland te helpen in de strijd tegen de Taliban.

In Afghanistan nemen enkele soldaten uit Georgië deel aan de ISAF-veiligheidsmacht.

Zie ook
NAVO wil terugtrekking troepen Rusland uit Abchazië

Geen opmerkingen: